澳门官方直营威尼斯-威尼斯手机投注-首页

“大学英语(B)”考试大纲

试点高校网络教育部分公共基础课全国统一考试,旨在遵循网络教育应用型人才的培养目标,针对从业人员继续教育的特点,重在检验学生掌握基础常识的水平及应用能力,全面提高现代远程高等学历教育的教学质量。“大学英语”课程是现代远程教育试点高校网络教育实行全国统一考试的部分公共基础课之一。该课程的考试是一种基础水平检测性考试,考试合格者应达到与成人高等教育本科相应的大学英语课程要求的水平。

考试对象

教育部批准的现代远程教育试点高校网络教育学院和中央广播电视大学“人才培养模式改革和开放教育试点”项目中自2004年3月1日(含3月1日)以后入学的本科层次学历教育的学生,应参加网络教育部分公共基础课全国统一考试。
“大学英语(B)”考试大纲适用于除英语类和艺术类专业以外的其他专业高中起点与专科起点本科学生。

考试目标

本考试旨在全面检查现代远程教育所有专业(除英语类和艺术类专业)的学生综合运用英语听、说、读、写各项技能的基本能力。考生应掌握基本的英语语法常识和词汇,具备运用不同的阅读和听力技巧获取信息的能力以及用英语进行口头和笔头交际的基本能力。

 

考试内容与要求

【语法】 考生应掌握基本的英语语法常识,并能在听、说、读、写、译中较正确地加以运用。
【词汇】 考生应认知3 000个单词,并熟练掌握其中的1 800个单词及其基本的搭配。
【听力】 考生应能基本听懂日常生活以及社会生活中的一般性谈话,平均语速为每分钟110个单词。考生应能:
1.理解主旨要义;
2.获取事实性的具体信息;
3.理讲解话者的意图、观点或态度。
【交际能力】 考生应掌握日常生活常见情景中的基本交际用语。
【阅读】 考生应能读懂与日常生活和社会生活相关的不同类型的文字材料,阅读速度为每分钟50个单词。考生应能:
1.理解主旨要义;
2.理解文中具体信息;
3.根据上下文推测生词词义;
4.进行有关的判断、推理和引申,理解编辑的意图、观点或态度。
【写作】 考生应能在30分钟内写出长度不少于80词的常见应用文及一般的叙述文、说明文和议论文。考生应能:
1.用较正确的语法、词汇、拼写、标点进行表达;
2.基本做到内容切题,结构严谨,条理清楚;
3.根据不同的写作目的进行有针对性的写作。

 

试卷结构与题型

“大学英语(B)”试卷结构与题型
项目
部分
内容
题型
考点
题量
分数
总 分
时间(分钟)
 
听力
A
简短对话
多项选择
获得主旨大意和具体信息的能力
10个题
10
20
20
B
简短对话
5个题
5
 
C
短文
5个题
5
 
交际
用语
 
简短对话
多项选择
日常情景交际能力
10个题
10
10
10
 
阅读
理解
 
3篇短文,包括应用文、描述文、记叙文、说明文或议论文等
多项选择
理解主旨要义、具体信息,根据上下文推测词义
15个题
30
30
30
 
词汇
结构
A
单句
多项选择
语法和词汇
15个题
15
25
30
 
B
短文
完形填空
词汇、句法和篇章
10个空
10
 
写作
 
作文
命题作文
写作能力
1
15
15
30
 
总  计
100
100
120
 
 

考试方式与时间

考试为闭卷考试。考试满分为100分。考试由全国高校网络教育考试委员会组织命题,在同一时间全国统考。
考试分为五个部分,第一部分为听力,20分;第二部分为交际用语,10分;第三部分为阅读理解,30分;第四部分为词汇与结构,25分;第五部分为写作,15分。考试时间共120分钟,其中听力部分占20分钟,交际用语部分占10分钟,阅读理解部分占30分钟,词汇与结构部分占30分钟,写作部分占30分钟。

 

题型示例

“大学英语(B)”题型样例

Part I. Listening Comprehension(20 points)

Section A 

Directions: In this section you will hear ten short conversationsAt the end of each conversation, a question will be asked about what was saidBoth the conversation and the question will be spoken twiceAfter each conversation, there will be a pauseDuring the pause, you should read the four choices marked A, B, C and D, and decide on the best answerThen mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
1.A.At the bank.                         B.At the stationer’s.
C.In a theater.                          D.In a department store.
2.A.She is easy-going.
B.She is hard on her students.
C.She looks mean, but deep down she is kind.
D.She is an ill-tempered person.
3.A.He is nervous about giving lectures.
B.He lectures to a group of humorous people.
C.He gives amusing lectures.
D.He is not serious with his lectures.
(共10题)

Section B

Directions: In this section you will hear a conversationThe conversation will be spoken twiceThere are five questions about the conversationFor each question there are four choices marked A, B, C and DDecide on the best answer and then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
11.How many new stadiums will be built in Beijing?
A.70.               B.17.                C.7.                 D.71.
12.When will they start to build the first one?
A.This year.      B.Next month.  C.This month.   D.Next year.
13.What are they doing about the subway system?
A.They are extending the subway system into the suburbs.
B.They are rebuilding the subway system.
C.They are changing the subway system.
D.They are using buses instead.
14.Where are they getting the money from?
A.From the local government.
B.From foreign visitors.
C.Mostly from foreign investors.
D.From the local people.
15.How much money will be needed for the work?
A. 1.65 billion.               B. 1.65 million.
C. 65 million.                 D. 6 billion.

Section C

Directions: In this section you will hear a passageThe passage will be read twiceThere are five questions about the passageFor each question there are four choices marked A, B, C and DDecide on the best answer and then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
16.What happened to Fred one day?
A.He lost his fighting spirit.
B.He didn’t have the spirit to triumph over a crisis.
C.He lost his spirits when talking to his boss.
D.He was in a bad mood.
17.What did Fred decide to do when he was to meet his boss?
A.To put on his best clothes.
B.To play an unsuccessful part.
C.To put on a happy appearance.
D.To put on an air of innocence.
18.What principle of psychological research did Fred happen to find?
A.Avoid people when you feel depressed.
B.Acting a part can help change the way you feel.
C.Be self-assured when nothing goes wrong.
D.Smiling helps reduce anxiety or fear.
19.In the passage we hear “Look your best to increase your self-confidence”, what does the phrase “look your best” mean?
A.Put on your best clothes.
B.Be in the highest spirits.
C.Be watchful and careful.
D.Try your best to be calm.
20.How can you put the principle of psychological research to work in your own life?
A.You should smile to cheer yourself up.
B.You should relax to reduce anxiety or fear.
C.You should keep cool and increase your self-confidence in a crisis.
D.All of the above.

Part II. Use of English(10 points)

Directions: In this part there are 10 incomplete dialoguesFor each dialogue there are four choices marked A, B, C and DChoose the ONE answer that best completes the dialogueThen mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
21.— Hello, may I talk to the headmaster now?
— ______________.
A.Sorry, he is busy at the moment            B.No, you can’t
C.Sorry, you can’t                                  D.I don’t know
22.— Do you think I could borrow your dictionary?
— __________________.
A.Yes, you may borrow                           B.Yes, go on   
C.Yes, help yourself                                D.It doesn’t matter
30.
(共10题)

Part III. Reading Comprehension (30 points)

Directions: There are three passages in this partEach passage is followed by five questionsFor each question there are four choices marked A, B, C and DYou should decide on the best choice and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

Passage 1

Is teaching important? Well, of course it is.There was a time when the necessary knowledge could be taught to the young by family members.But as societies became more complex and division of labor more common, it was impossible for family members to teach the information and skills young people needed to become useful members of the society.As the need for specialists appeared, the job of teaching came into being in our country, and teaching as a job has been of increasing importance over the past one hundred years.Today, we have strict rules for teachers.We hope all children can go to school.Many things tell us that teaching is indeed an “important” job.
In recent years, there has been an increasing need for teachers to be “responsible”.This means that the public expects teachers to succeed in teaching important information to the young.Teachers’ salaries today, while not much, certainly are much higher than they were in the past.These increases have come about because people have realized that without enough salaries, people who have abilities will not become teachers.Today almost no one says that “anybody will do” for a teacher.The public expects “quality people” to teach the young, and progress is being made to give salaries that will make people who have abilities become teachers.
31.Before the job of teaching came into being _____.
    A.family members had been responsible for the education of the young
    B.specialists had been in charge of teaching young people
    C.young people had to be self-educated
    D.the society had played an important role in educating young people
32.The job of teaching came into being mainly because of ____.
    A.the development of the society
    B.the explosion of information
    C.the need for engineers
    D.the civilization of human beings
33.Teachers’ salaries are raised today in order to _____.
    A.show the importance of teaching as a job
    B.attract more qualified people to become teachers
    C.make teachers “responsible” in their teaching
    D.improve the quality of public teaching
34.“Anybody will do” for a teacher (in paragraph 2) means that______.
    A.almost all people want to become teachers
    B.a teacher is so highly respected that people all want to help him
    C.a teacher will do whatever he can for his students
    D.the job of teaching is so easy that everybody can do it
35.The main idea of the passage is that ______.
    A.greater progress has to be made in teaching
    B.enough salaries are necessary in making “quality people” become teachers
    C.it is important to be successful in teaching the young
D.teaching is a product of the society’s division of labor

Passage 2

36.
37.
38.
39.
40.

Passage 3

41.
42.
43.
44.
45.
(共15题)

 

Part IV. Vocabulary and Structure (25 points)

Section A

Directions: In this section there are 15 incomplete sentencesFor each sentence there are four choices marked A, B, C and DChoose the ONE answer that best completes the sentenceThen mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
46.She gave John a present, but John gave her nothing ______.
    A.in return              B.in turn
    C.in advance            D.in vain
47.The reason why I did not go to the theater last night was that I could not _______ the time.
    A.offer                      B.leave
    C.afford                    D.manage
48.After a three-hour heated discussion, all the members in the jury reached the conclusion that the man was _______ of murder.
    A.criminal                  B.charged
    C.faulty                         D.guilty
49.Last year ____ of new books were published on environmental protection.
    A.the hundred             B.hundreds
    C.a hundred               D.one hundred
50.The grass______ many animals live is abundant here.
   A.by which                B.with which
   C.on which                       D.of which
60.
(共15题)

Section B 

Directions: There are 10 blanks in the following passageFor each blank there are four choices marked A, B, C and DYou should choose the ONE answer that best completes the passageThen mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
Television broadcasts are limited to an area that is within the    61    of the sending station or its relay.   62    television relays are often placed on hills and mountains so that they can    63    a wider region, they still can not cover as much as people expect.
However, the rays also go out into the atmosphere.  64   there is a relay station on a satellite that revolves around the earth, it can send the pictures to any point on the earth from which the satellite can be    65   .Three satellites periodically turning around over the equator will send    66    television program to any part of the earth.This makes it possible for world    67    of newspapers to give the news in all countries at the same time.Someday it may be possible for a subscriber to a televised newspaper to press a button and see a newspaper page    68     his television screen.He could also decide when he wants the page    69   .Moreover, by dialing different numbers such as    70   on a telephone dial, he could choose the language or the edition of the paper he wants to read.
61.A.range              B.view                C.miles              D.distance 
62.A.Even               B.Although          C.Unless            D.Whenever 
63.A.cover              B.spread             C.help               D.pass
64.A.Then              B.Therefore         C.So                  D.If
65.A.watched          B.seen                C.spotted           D.protected
66.A.one               B.all                    C.some             D.any
67.A.population       B.editions            C.articles        D.reports
68.A.at                 B.in                    C.on                 D.by
69.A.turn              B.to turn             C.turning         D.to be turned
70.A.what           B.these               C.those        D.ones

 

Part V. Writing (15 points)

Directions: For this part, you are allowed thirty minutes to write an E-mail to contact one of your former classmatesYou should write at least 80 words, and base your E-mail on the Chinese outline below:
1.了解对方毕业后的情况
2.你的近况
3.邀请对方方便时来访

听力原文及参考答案

Part I. Listening Comprehension

Section A

1.W: I’d like to cash a check.
   M: Sure.Don’t you have an account here?
   Question: Where does this conversation most probable take place?
2.W: I’m always nervous when I’m around the teacher.
   M: Me, too.I believe she is strict with us.
   Question: How do the students think of their teacher?
3.W: Professor Philips seems serious.
   M: But his lectures are quite humorous, aren’t they?
 Question: What does the man think about Professor Philips?
1.A  2.B  3.C

Section B

A: So, they are holding the 2008 Olympic Games in Beijing.
B: Yes, I read about it yesterday.I read that they are building 17 new stadiums —they are starting the first one next year and they are extending the subway system into the suburbs.The dates for the work are already fixed.
A: Interesting! What else did you read?
B: They are going to build new motorways, but they haven’t announced when yet.They are going to change Beijing a lot from when we were there.
A: Where are they getting the money from?
B: Foreign investors, mainly.They are opening the bidding for most of the contracts next month.
A: How much will they need?
B: I read yesterday it will cost 1.65 billion.
A: But I suppose it will create a lot of new jobs.
11.B  12.D  13.A  14.C  15.A

Section C

Fred was in low spirits one day.He usually dealt with this state of mind by avoiding people until the mood passed.But on this day Fred had an important meeting with his boss, so he decided to put on a happy look.During the meeting Fred smiled, joked and played the part of a happy, good-natured person.To his surprise, he soon discovered he was no longer depressed.
Without realizing it, Fred happened to find an important new principle of psychological research: Acting a part can help us feel more self-confident and cheerful when things go wrong.
How can you put this principle to work in your own life? There’s more involved than a few simple expressions.You have to be systematic about it.The following is what you should follow.
Smile to cheer yourself up.
Relax to reduce anxiety or fear.
Look your best to increase your self-confidence.
Keep cool in a crisis.
Using our bodies and actions to change our ways of feeling can be a useful tool in helping us through life’s difficult times.
16.D  17.C  18.B  19.B  20.D

Part II. Use of English

21.A  22.C

 

Part III. Reading Comprehension

31.A  32.A  33.B  34.D  35.C

Part IV. Vocabulary and Structure

Section A

46.A  47.C. 48.D  49.B  50.C

Section B

61.A  62.B  63.A  64.D  65.B  66.D  67.D  68.C  69.D  70.C

Part V. Writing

(略)

Answer Sheet

Part I. Listening Comprehension (20 points, one point each)

1.A  B  C  D    2.A  B  C  D    3.A  B  C  D    4.A  B  C  D
5.A  B  C  D    6.A  B  C  D    7.A  B  C  D    8.A  B  C  D
9.A  B  C  D    10.A  B  C  D   11.A  B  C  D   12.A  B  C  D
13.A  B  C  D   14.A  B  C  D   15.A  B  C  D   16.A  B  C  D
17.A  B  C  D   18.A  B  C  D   19.A  B  C  D   20.A  B  C  D
 

 

Part II. Use of English(10 points, one point each)

21.A  B  C  D    22.A  B  C  D    23.A  B  C  D    24.A  B  C  D
25.A  B  C  D    26.A  B  C  D    27.A  B  C  D    28.A  B  C  D
29.A  B  C  D    30.A  B  C  D  

Part III. Reading Comprehension(30 points, two points each)

31.A  B  C  D    32.A  B  C  D    33.A  B  C  D    34.A  B  C  D
35.A  B  C  D    36.A  B  C  D    37.A  B  C  D    38.A  B  C  D
39.A  B  C  D    40.A  B  C  D    41.A  B  C  D    42.A  B  C  D
43.A  B  C  D    44.A  B  C  D    45.A  B  C  D  

Part IV. Vocabulary and Structure (25 points, one point each)

46.A  B  C  D   47.A  B  C  D   48.A  B  C  D   49.A  B  C  D
50.A  B  C  D   51.A  B  C  D   52.A  B  C  D   53.A  B  C  D
54.A  B  C  D   55.A  B  C  D   56.A  B  C  D   57.A  B  C  D
58.A  B  C  D   59.A  B  C  D   60.A  B  C  D   61.A  B  C  D
62.A  B  C  D   63.A  B  C  D   64.A  B  C  D   65.A  B  C  D
66.A  B  C  D   67.A  B  C  D   68.A  B  C  D   69.A  B  C  D
70.A  B  C  D

Part V. Writing (15 points)

 

澳门官方直营威尼斯|威尼斯手机投注

XML 地图 | Sitemap 地图